Voordeel van uit je koffer leven

De laatste tijd is het erg rustig geweest op m’n blog. Dat had meerdere oorzaken, waaronder een gebrek aan inspiratie. Maar ook dat ik de laatste tijd me volop heb gestort op de nieuwe uitdaging op m’n werk.

Die nieuwe uitdaging brengt met zich mee dat ik de laatste tijd regelmatig in hotels verblijf, de laatste 6 weken zo ongeveer 20 nachten. Dat was natuurlijk ook wel te zien in m’n één-na-laatste blog, waarin ik berichtte over de kosten die ik voorgeschoten had aan hotelkosten voor m’n werkgever.

Al dat verblijven in hotels heeft natuurlijk zo z’n voor- en nadelen:

 • Iedere avond lekker eten
 • Al dat restaurant eten ben je ook wel een keer zat
 • Er wordt voor je gezorgd door de bediening, je hoeft niets zelf te doen
 • Je bent loneeeely, weinig aanspraak
 • Het is hard werken tot ’s avonds laat vaak
 • En je moet vrienden en familie missen

Nu zijn dat over het algemeen wel bekende argumenten. Toch zijn er voor een consuminderaar ook nog andere voordelen van het in het hotel zitten op kosten van je baas. Reken maar uit:

 • Geen stookkosten in die periode
 • Geen electriciteitskosten in die periode
 • Geen kosten voor eten en drinken
 • Geen vervoerskosten

Omdat ik natuurlijk gek ben op cijfers, wil ik jullie ook even voorrekenen wat dan de besparing is per dag.

Stookkosten

Laten we er even vanuit gaan dat je in een appartementje woont. Dat betekent dat je per jaar zo’n 900 m3 verstookt, oftewel 2,5 m3 per dag. Een gemiddelde m3 Gronings gas kost je € 0,55.

Dat is een besparing van € 0,55 x 2,5 = € 1,50 per dag.

Mocht je in een vrijstaande woning wonen, dan bespaar je zelfs € 0,55 x 6 = € 3,30 per dag. Maar, dan ga je er vanuit dat er verder niemand in dat huis woont. En dat is meestal niet reëel, dus gemakshalve toch maar dat appartementje.

Electriciteitskosten

Volgens mijn vrienden van Milieucentraal gebruikt een 1 persoonshuishouden op jaarbasis 2420 kWh. Dat is 6,6 kWh per dag. Een kWh kost € 0,18 bij mijn aanbieder, Qurrent. De besparing is danwel niet fors, maar toch € 0,18 x 6,6 kWh = € 1,19 per dag.

Eten en drinken

Als je op kosten van je baas ergens moet gaan werken, betekent het over het algemeen dat je of in een hotel zit, of in een appartement. In beide gevallen zal je werkgever de kosten van eten voor je betalen, in ieder geval wel in mijn geval. Dit is denk ik de grootste besparing die je gaat halen met uit je koffer leven, want reken even mee voor een man van mijn leeftijd bij het NIBUD:

Het ontbijt: Volgens het NIBUD kost mijn ontbijtje dagelijks zo’n € 1,51. Dat valt nog mee, gezien de hoeveelheden die ik naar binnen schep ’s ochtends. Ik weet in ieder geval wel dat m’n broodjes gerookte zalm die ik bij van der Valk naar binnen werk niet zo goedkoop zijn.

Besparing per dag: € 1,51

Snacks & tussendoortjes: Iedere dag geef je hier als man van tussen de 14 en 50 jaar precies een euro aan uit. Hiervoor heb je bijvoorbeeld een lekkere appel, een liga of iets anders lekkers. Nu gap ik hem gewoon van de fruitschaal bij het ontbijt in het hotel, dus voor mij is ie gratis!

Besparing per dag: € 1,00

De lunch: Voor onze bammetjes met kaas en glas melk geven wij mannelijke Nederlanders gemiddeld gezien zo’n € 1,73 uit per dag. In mijn geval is dat dagelijks € 2,00, indien ik op het werk lunch. Voor dat bedrag kunnen wij op het werk onbeperkt lunchen en gebruik maken van een heerlijk saladebuffet. Tijdens dagen in hotels betekent dit vaak eten in de bedrijfskantine, het halen van een belegd broodje bij een lunchroom of een lunchvoorziening vanuit het hotel. Hiervoor ben je iedere dag toch al gauw € 10,00 kwijt, die gelukkig niet ten laste van m’n eigen rekening gaat. Maar voor de berekening gaan we hierbij uit van de gemiddelde mannelijke Nederlander, dus een besparing van € 1,73.

Besparing per dag: € 1,73

Diner: Het diner is tijdens een zakelijke trip toch al gauw een van de grootste kostenposten, naast de kosten voor de overnachting in het hotel. Als ik naar mezelf kijk, ben ik iedere avond al gauw tussen de € 35 en € 45 kwijt, waarbij ik meestal enkel een voor- en hoofdgerecht bestel.

Volgens het NIBUD is de gemiddelde uitgave voor het avondeten (zoals het diner ook wel wordt genoemd :)) € 2,10 kwijt. Als ik thuis ben, is dat meestal meer. Mijn vriendin en ik eten beiden veel vlees, doordat we veel aan sporten doen en dus goed moeten herstellen. Daarnaast eten we vrijwel alleen maar vers, wat een stukje duurder is dan houdbaar. Ook eet met name ik grotere porties dan gemiddeld. Ik denk dat wij gemiddeld per persoon zo’n € 3,00 kwijt zijn voor ons avondeten. Maar, ook hier geldt weer dat we uitgaan van de gemiddelde Nederlandse man.

Besparing per dag: € 2,10

Als man bespaar ik dus gemiddeld gezien zo’n € 6,34 per dag, door op reis te zijn voor mijn werk.

Vervoerskosten

Dan hebben we ook nog de vervoerskosten. Ook dit is een niet te onderschatten post, gezien dat de gemiddelde Nederlandse hoog-opgeleide man zo’n 35 km per dag aan woon-werk verkeer aflegt. Daarnaast wordt er gemiddeld gezien nog eens 4 km extra afgelegd aan recreatieve bezoeken. Als we deze kosten eens tegen het door de belastingdienst als gangbaar gestelde tarief gaan verrekenen, dus € 0,19 per kilometer betekent dat al gauw een flinke besparing!

Besparing per dag: € 0,19 x 39 km = € 7.41

Dan even naar de totale besparing per dag kijken:

Gas € 1,50 + Electriciteit € 1,19 + eten & drinken € 6,34 + vervoerskosten € 7,41 = € 16,44 per dag wat je bespaart! Alleen al op je variabele lasten bespaar je dus ruim € 15 per dag.

Wanneer je zoals ik de afgelopen periode dus in totaal 20 dagen in een hotel hebt gezeten, heeft me dat dus € 328,80 opgeleverd. Super!

Ware het niet dat die besparing dan weer op de gezamenlijke rekening terechtkwam… :p

Een gedachte over “Voordeel van uit je koffer leven

 1. Mooie bespraring is het zeker, maar misschien wat hoog ingeschat. Je koelkast draait nog, neem aan dat je niet elke keer alle stekers eruit trekt en je CV slaat waarschijnlijk ook nog wel een paar keer aan (zelfs als ie lag staat). Neemt niet weg dat het wel een flinke besparing is niet thuis zijn. Mits je natuurlijk niet door eenzaamheid online spullen gaan kopen 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s