Huurders in de financiële problemen? Dat valt nog wel mee!

Volgens dit artikel op nu.nl zitten steeds meer huurders in de financiële problemen. In 2012 was dit nog 37 procent (al een extreem hoog percentage in mijn ogen), maar in 2015 is dit gestegen naar 55%. Het betreft wel alleen huurders met een betaalrisico.

Dit zijn er erg veel. Dan zou de helft van m’n buren niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, dat lijkt me echt enorm veel. Ik kan ’t eigenlijk niet geloven

In het artikel worden de volgende oorzaken genoemd:

 • Instroom van huishoudens met een relatief laag inkomen
 • Stijgende woonlasten
 • Achterblijvende inkomensontwikkeling

Ik vind het een raar artikel om eerlijk te zijn. Want mensen met een betaalrisico, hoe groot is die groep ten opzichte van de totale populatie? Zo kun je wel mooie krantenkoppen maken in ieder geval. Daarom ben ik even wat verder het rapport ingedoken van het CPB.

Even wat harde feiten uit het rapport:

 • Het aantal huurders met een betaalrisico was in 2015 18%, dit waren in totaal 550.000 huishoudens. Het aantal probleemgevallen is dus 500.000 x 55% = 275.000. In totaal had 9,9% van de hurende huishoudens dus financiële problemen.
 • Het aantal huurders met een betaalrisico was in 2012 13% (afgelezen van de grafiek), in totaal 384.000 huishoudens. Hiervan had 37% financiële problemen, 142.080 huishoudens. In totaal had 4.81% van de hurende huishoudens dus financiële problemen.

Van deze cijfers schrik ik eigenlijk nog veel harder. Dit betekent dat het aandeel huurders met actue financiële problemen is verdubbeld in 3 jaar tijd..

Alleen, om te zien of dit nou echt zo schokkend is, moeten we ook naar de cijfers van huiseigenaren kijken. Of eigenlijk naar de totale populatie.

Volgens dit bericht van het Sociaal- en Cultureel Planbureau had 15% van de huishoudens in 2015 risicovolle of problematische schulden. Daarnaast zat nog eens 2,5% van de huishoudens in een schuldsaneringstraject. In totaal had dus 17,5% van de huishoudens risicovolle of problematische schulden.

Zo bezien valt het eigenlijk wel mee met de huurders. Waar 9,9% van de huurders in 2015 dus financiële problemen had, was dit voor de totale populatie dus 17,5%. Geen reden voor paniek dus voor alleen de huurders, mogelijk moet er zelfs meer aandacht komen voor de huizeneigenaren in plaats van de huren in deze kabinetsformatie.

Hoe zien jullie dit in je omgeving? En hebben jullie wel eens in die situatie gezeten dat je de rekeningen niet meer kon betalen?

PS: Dat in een rijk land als Nederland, 17,5% van de Nederlanders in de categorie risicovolle of problematische schulden valt, vind ik dan weer wel schokkend.

 

4 gedachten over “Huurders in de financiële problemen? Dat valt nog wel mee!

 1. En dan moet het onderzoek nog verder gaan.
  Hoeveel mensen zitten in die situatie omdat ze echt dikke pech hebben en hoeveel omdat ze gewoon echt niet met geld om kunnen gaan (of een vertekend beeld hebben van waar ze “recht”op hebben).

  Als ik dan in het Money Monday blog van In10jaarfo kan lezen dat een alleenstaande moeder met 2 kinderen kan rondkomen van 1700 en nog overhoud. Dan vind ik dat ten eerste heel knap, maar het toont ook wel aan dat er toch echt wel heel veel mogelijk is binnen het Nederlandse opvangnet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zit te denken dat je eerder met een huis in de problemen zou kunnen komen dan met een huurworning. Bij een huurwoning zijn de kosten immers bekend: de huur. Bij een Eigen woning kan je soms overwachte (storm/water/glas) schade hebben die je dan moet ophoesten (mits niet deels gedekt door de verzekering). Dit kan soms aardig oplopen!

  Like

  1. Lijkt mij ook idd. Daarom snap ik ook niet dat er zo veel wordt gekeken naar de huurmarkt, alsof alleen daar problemen zijn. Alleen bij de mensen met een huurwoning is het denk ik makkelijker stemmen ronselen, daarom zal er wel meer aandacht voor zijn..

   Like

 3. Ik ken eigenlijk bijna geen huurders en sowieso niemand met betalingsproblemen, dus kan er niet echt wat zinnigs over zeggen. Wel denk ik dat het deels nieuws maken is (want als je het genuanceerd brengt, trekt het niet zoveel lezers), deels misschien stemmen proberen te krijgen idd en deels toch ook wel ‘de groep’. Natuurlijk geldt het niet voor alle huurders, maar er is ook een deel dat huurt, omdat ze niet kunnen kopen. Dat kan dan weer te maken hebben met schulden, lage inkomsten of iets anders. Dan is het risico op betaalproblemen mogelijk ook groter.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s