Indexfondsen

Warren Buffet heeft afgelopen weekend uitgehaald naar vermogensbeheerders. Volgens hem rekenen deze fondsbeheerders veel te hoge kosten, terwijl ze te lagen rendementen behalen. En ik kan het niet anders dan met hem eens zijn.

Een quote van hem over vermogensbeleggers die ik erg mooi vind was de volgende: ‘‘Als iemand met geld iemand met ervaring tegenkomt, dan houdt degene met ervaring er geld aan over en degene met het geld eindigt met ervaring.’

En dat is precies hoe het zit. De afgelopen maanden heb ik bij verschillende mensen mee mogen kijken vanuit mijn expertise (een financiële opleiding gedaan) en elke keer zag je hetzelfde beeld. Mensen die wat geld over hadden, kregen een adviseur op bezoek welke hen wel zou helpen om over een aantal jaar een flink rendement te halen. Maar als je dan keek in welke fondsen ze investeerden en wat voor kosten die fondsen rekenden, dan springen de tranen je in de ogen. Zo makkelijk dat mensen geld afhandig wordt gemaakt door de financiële industrie.

Om je een mooi voorbeeld te geven:

Je bent 30 en wil iets eerder met pensioen dan op je 75e. Maandelijks (30 jaar lang) leg je een bedrag in van 1000 euro. Je hebt een startkapitaal van € 10.000 euro en wil dit volledig gaan investeren. 

Een fonds met een rendement van 8%, met 2% kosten op jaarbasis

Over 30 jaar heb je dan een bedrag van ruim € 1.036.691. Een enorm fors bedrag. Je bent dus miljonair over 30 jaar.

Nu kijken wat het doet als we de kosten verlagen tot 1%.

Dan zou je over 30 jaar een bedrag hebben van € 1.252.187. Wow, bijna 25% meer. En dat alleen maar doordat je 1% minder kosten hebt betaald.

En wat als je dit nou belegde bij Meesman, een Nederlandse aanbieder van indexfondsen met een kostentarief van 0,5% per jaar?

€ 1.378.193. De kosten verlagen met 1,5 pt. scheelt je dus bijna € 350.000 op 30 jaar.

Nu gaan we deze bedragen inleggen in het indexfonds van Vanguard, het Vanguard Total Stock Market ETF, met een kostenratio van 0,05%. Van je 8% rendement blijft dan dus 7,95% over in plaats van 6%.

En dat scheelt je dus bijna € 500.000 over 30 jaar tijd, ofwel een verschil van 50% in je rendement. Dit zou je eindresultaat zijn: € 1.503.559.

Maar het ergste komt nog. Dat zijn de actief beheerde kosten die naast een hoge fee rekenen, en ook nog eens slecht presteren. En dat is ook nog eens vaak het geval, omdat ze gokken op de verkeerde bedrijven. Het ergste voorbeeld wat ik heb gezien was een fonds dat over 2016:
– een rendement van -5% draaide
– 2,0% kosten rekende
– jaarlijkse rekeningkosten van € 56
En dat in een jaar waarin het hierboven genoemde Vanguard fonds een rendement maakte van 16,2%. Absurd natuurlijk!
Mocht je dus een verkoper (nee, geen adviseur) aan de deur hebben staan of nog een aantal polissen hebben lopen, kijk deze dan na op de kosten die de fondsen waarin belegt wordt rekenen. En ga dan kijken of dit bij je past.
 

 

 

14 gedachten over “Indexfondsen

 1. Ik ben om die reden gestopt met het Triodos Groenfonds en andere beleggingsfondsen daar. Ik vind het belangrijk dat mijn geld goed besteed wordt, maar ik had aan het eind van het jaar een rendement van 0%, terwijl ik in dezelfde tijd op indexfondsen een rendement van zo’n 12% haalde. Dat verschil is gewoon te groot.

  Like

  1. Wow, dat verschil zou voor mij ook niet meer aanvaardbaar zijn inderdaad. Er bestaan overigens ook Sustainable indexfondsen, mocht je dat nog niet weten. Volgens mij heeft Vanguard die ook wel in de aanbieding. Misschien interessant voor je om te bekijken?

   Like

  1. Ben erg benieuwd naar die post. Hebben zelf ook meesman voor een klein deel van het portfolio. Maar gezien je opmerking heb ik zo’n gevoel dat we moeten gaan switchen….
   Moet overigens wel bij vermeld worden dat voor 2016 er 0.54% dividend belasting terug kwam (plus ook nog dividend natuurlijk). Hierdoor waren voor 2016 de kosten nagenoeg 0% (of dezelfde kosten maar extra rendement, you pick). Maar je betaald nog steeds wel 0.25% X 2 (bij koop en verkoop) van het indexfonds.

   Like

   1. Ik ben ook zeer benieuwd naar jouw verhaal. Ik ben net een jaartje gestart met meesman en ben nu bezig met het schrijven van een post hierover. Zal wel na het weekend zijn voor ik tijd heb om het af te maken, maar kijk dus uit naar jouw post.

    Like

 2. Ik onderschrijf volledig je beleggingsfilosofie via indexfondsen. Ik neem aan dat je het Vanguard fonds als voorbeeld gebruikt voor je berekeningen. Let wel: De Vanguard Total Stock Market ETF belegt alléén in bedrijven in de VS. Uiteraard hebben veel van die bedrijven wereldwijd belangen, maar ik zou persoonlijk niet kiezen voor 100% VS.-aandelen.

  Om die spreidings-reden beleg ik bijv. in de MSCI world index (IShares, 0,2% kosten) en de Think Global Equity ETF (minder dan 0,2%) omwille van spreiding. Think beperkt de VS tot max 40% en zou dividendlekkage moeten voorkomen. Dit zou – in theorie – groter moeten zijn dan de kosten van de ETF.

  De oplossing voor dividendlekkage geldt ook voor bijv. het wereldwijde fonds van Meesman (0,5% kosten) dat de MSCI world index volgt en claimt 0,4% extra rendement te maken door het terugclaimen van dividend. De rendementsgrafiek op Morningstar lijkt dit ook te onderschrijven over de afgelopen 5 jaar.

  Like

  1. Hoi, dat klopt. Daarom heb ik ook een mix in mijn portefeuille van meerdere fondsen. Misschien interessant als ik daar nog een keer over schrijf.

   Dividendlekkage vind ik overigens ook een interessant onderwerp! Daar ga ik eens induiken. Mogelijk dat daar ook nog een blog over volgt.

   Like

 3. Wij beleggen in Vanguard via Brand New Day. Maar die rekenen 0,50 tot 0,70% beheerskosten. Waar kun je Vanguard aankopen zodat je maar 0,05 % betaalt, waar je het over hebt in deze post? Alvast bedankt voor het antwoord.

  Like

  1. Bij deGiro. Alle ETF’s in hun kernselectie zoals zij die noemen rekenen ze geen beheerskosten voor. Let wel op, Brand New Day doet ook aan pensioenbeleggen en mocht dat bij jou het geval zijn dan kun je die niet zonder meer overdragen naar deGiro.

   Like

 4. Mooi pleidooi voor indexfondsen. Zelf beleg ik – naast wat losse fondsen als spielerei – met veel tevredenheid in de Think Global Equity ETF, zonder transactiekosten via DeGiro. Met 0,2% kosten per jaar wel wat meer dan de Vanguard Total Stock Market, maar nog wel aanvaardbaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s