Verschillen

Volgens de Telegraaf kunnen 50 plussers niet met geld om gaan. En ik sta er niet van te kijken, veel mensen hebben onbewust behoorlijk wat vermogen opgebouwd (€ 228.000 voor de gemiddelde 50-plusser), maar ik denk dat dat meer geluk dan wijsheid is geweest voor de meesten. Daarnaast vertekent een gemiddelde natuurlijk behoorlijk de zaken, de mediaan noemen was een stuk beter geweest.

Maar eigenlijk viel me een ding nog meer op in het artikel. Dat is dat dat vermogen van € 228.000 slechts 26% meer is dan het gemiddelde Nederlandse huishouden. Dat zou dus betekenen dat het gemiddelde Nederlandse huishouden een vermogen heeft van bijna € 181.000.

Volgens dit artikel van de NOS van eind 2015 hadden de Nederlandse huishoudens een gemiddeld vermogen van 19.000 euro. Dat betekent dat in een jaar tijd ze of bijna € 162.000 gespaard hebben of een rendement hebben gemaakt van maar liefst 952%. Of een combinatie van die twee natuurlijk.

Kan iemand me uitleggen hoe ze dat doen? Ik was namelijk al best trots op het sparen van € 20.000 in een jaar op 1 inkomen, maar nu voel ik me toch echt een loser… haha!

5 gedachten over “Verschillen

 1. Het grote bedrag zal zijn inclusief vastgoed (zonder de hypotheek dan weer als schuld af te trekken, dus soort van bruto bekeken) en andere niet direct vrij over te beschikken vermogen. Het lage bedrag zal wel het relatief makkelijk over te beschikken spaartegoed zijn. Daarom verbazen de bedragen mij niet, er zijn tenslotte heel wat mensen met een koophuis in Nederland. Maar vermogen zegt niet altijd iets over de koopkracht, dus tja..

  Like

  1. Ook in de link van de NOS staat dat het eigen huis en vastgoed is meegenomen.. En dat zijn cijfers van het CBS. Ik denk eerder dat het bericht van de Telegraaf gewoon onjuist is 🙂

   En in hoeverre zegt vermogen niet altijd iets over koopkracht? Volgens mij is er een rechtstreeks verband tussen koopkracht en vermogen. Vermogen kun je gebruiken om goederen of diensten van aan te schaffen, dus dat is toch ook koopkracht?

   Like

   1. Bij vermogen is het maar de vraag of je er vrij over kunt beschikken. Als je een huis bezit dan is dat vermogen maar je kunt er geen brood van kopen voor je het huis hebt verkocht. Dus het is vermogen, maar het draagt dan niet bij aan de koopkracht die je hebt. Hetzelfde geldt voor verschillende financiële producten waarbij het tegoed niet vrij van voorwaarden kan worden opgenomen (zoals wel kan bij de meeste gewone spaarrekeningen).

    Like

 2. Ik ben dan erg nieuwsgierig naar de 5 financiële basisvragen. Sinds vorige maand is mijn man ook 50 dus wij vallen in de doelgroep. Wij hebben inderdaad een heel behoorlijk bedrag afgelost. Maar of dat voor het merendeel van de 50-plussers telt is nog maar de vraag. En als je een huurwoning hebt vind ik het toch wel een heel stevig bedrag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s