Oktober 2016 – savingsrate

Oktober was een goede maand voor me. Een uitzonderlijk hoge savingsrate, waar ik later op terug kom. Daarnaast een leuke trip gehad op het werk, veel gewerkt en daarnaast ontzettend positieve feedback gekregen op m’n werk.

Maar, nu eerst cijfers! Want niets is zo duidelijk als cijfers.

Overzicht oktober

20160211-oktober-overview

Prima inkomsten dus, lagere vaste uitgaven dan gepland.

Inkomsten

20160211-oktober-inkomsten

€ 10,- meer salaris. En daarnaast krijg ik nog steeds van de belastingdienst een bedrag van € 39,- per maand gestort, voor zorgtoeslag. Nu weet ik niet of ze kunnen rekenen daar, maar met mijn inkomen heb je geen recht meer op zorgtoeslag. Dat zal ik dus terug moeten betalen begin volgend jaar. Weinig bijzonderheden hier.

Vaste uitgaven

20160211-oktober-vaste-uitgaven

Ook bij de vaste uitgaven geen bijzonderheden. Eindelijk een keer geen bijstorting op de gezamenlijke rekening, dat is wel het vermelden waard. De enige reden waarom ze onder budget liggen is dat de motorverzekering vorige maand dubbel was afgeschreven. Weinig spannends dus. De vaste lasten zullen de komende maanden elke maand +/- € 30 onder budget zijn, doordat ik m’n motor verkocht heb en deze vaste lasten wegvallen. Eerder ook al beschreven in dit blog, waar ik de besparingen van het niet hebben van een motor door rekende.

Variabele uitgaven

20160211-oktober-variabele-uitgaven

En deze geven een beetje een vertekend beeld. Want ik heb de verkoop van m’n motor geboekt onder Motor & auto – onderhoud & spullen. En dat is misschien een beetje vals spelen. Al vind ik ook niet dat ze onder inkomsten vallen, dat vind ik alleen inkomsten die voortkomen uit werk en/of vermogen.

Voor het inzicht & het nageslacht 🙂 neem ik alle kostenposten nog even stuk voor stuk door.

Persoonlijke verzorging

Toen ik voor m’n werk op reis was, was ik een paar kleine dingetjes vergeten, deze moest ik aanschaffen.. voor € 13,-.

Onderhoud huis gerelateerd

Op m’n werktrip was ik in een museum, waar ze echt schitterende posters verkochten. Zo mooi, dat ik er graag een thuis wilde hebben. Maar, waar ik dan weer eens niet bij na denk in zo’n impulsieve actie, is dat zo’n poster dan voor de mooiigheid ook nog eens in een lijst moet. Zie daar een kostenpost van bijna € 35. Gelukkig vind niet alleen ik, maar ook m’n vriendin hem mooi! Dat maakt het weer een beetje goed.

Kleding

In deze blog schreef ik over m’n zoektocht naar een fatsoenlijk zittende trui. Omdat het concept me zo aansprak, heb ik daar een bestelling geplaatst van 4 truien. Om eens te proberen en omdat ik niet zo goed wist welke kleur ik wilde, werden het er maar gelijk 4. Hier ga ik meer over schrijven in een volgend blog!

Oh en op m’n werktrip heb ik ook nog een trui gekocht, het was er een stukje kouder dan ik had verwacht.. met m’n koffer vol t-shirts *noooob*.

Cadeaus

Mijn vader was jarig afgelopen maand à € 30,-. Alle euro’s volledig waard, m’n vader is me lief. En daarnaast verzilverde m’n vriendin nog een deel van haar cadeautje van afgelopen zomer, daar werd ook € 25 aan uitgegeven. Mensen een cadeautje geven is het mooiste wat er is! 🙂

Vakantie

Dat waren de kosten van 2 dagen extra in de stad! Alleen ik snap nog steeds niet waarom daar € 25 van overblijft, terwijl ik er ook wel dingen heb uitgegeven. Nog eens een keer uitzoeken dus.

Uitgaan en uit eten

Niet uit eten geweest deze maand, behalve voor werk. Verder alleen naar drie feestjes geweest. Waaronder een nachtje naar Awakenings gedurende ADE in Amsterdam, een nacht dansen van 1 uur ’s nachts tot 8 uur ’s ochtends. Dat hakt er in, niet alleen qua vermoeidheid maar ook qua kosten. Denk aan:

 • Treinticket heen & terug naar Amsterdam
 • Eten & drinken gedurende de nacht
 • Ontbijt nadat je de volgende middag wakker wordt

Het geld vliegt er uit tijdens zo’n nacht. Wat dat betreft ben ik trots op mezelf dat ik het redelijk beperkt heb kunnen houden deze maand.

Motor & auto – onderhoud & spullen

Zoals te lezen in dit blog heb ik dus mijn motor verkocht! Het geld nog net binnen gekregen in de maand oktober, zorgde dit voor een mooie boost in m’n cashflow. Nu zal het bedrag van € 7682.50 bij jullie wel even de wenkbrauwen doen fronsen, want ik had hem toch voor € 7750 verkocht? Dat klopt ook! Alleen moesten er nog wat kleine dingen gekocht worden om de motor optisch te verfraaien, wat in totaal dus ook nog weer bijna € 70 kostte. Gelukkig is ie verkocht, happy me! Nu alle accessoires die ik nog heb liggen nog verkopen 🙂

Overige

Grootste post hierbij is een superfijne Shure SRH-440 koptelefoon. Wat ben ik blij met dit ding, heerlijk muziek luisteren. Zowel op het werk als thuis gebruik ik deze veel en ik ben nog niet vaak zo blij geweest met een gadget, want wat een heerlijk geluid zit er in deze koptelefoon. En daarnaast zit hij ook nog eens heel fijn, ik kan hem met een gerust hart een paar uur op hebben. De rest van de cash-out zijn testbetalingen die ik heb gedaan voor de launch van een nieuwe webshop op het werk. En dat wordt in november allemaal weer terug gestort.

Conclusie

Inkomsten – (vaste uitgaven + variabele uitgaven) / Inkomsten = Savingsrate

€ 2674.92 – (€ 899.32 + -/- € 6941.46) / € 2674.92 = 325.9%

Yeah, een savingsrate van meer dan 100%. Beetje vals gespeeld natuurlijk, door m’n motor te verkopen. Als ik dat niet had gedaan, zou m’n savingsrate namelijk als volgt zijn:

Inkomsten – (vaste uitgaven + variabele uitgaven) / Inkomsten = Savingsrate

€ 2674.92 – (€ 899.12 + 741.04) / 2674.92 = 38.6%. Een stuk minder rooskleurig, maar ook hier zitten een aantal posten in welke eigenlijk niet geheel in deze maand zouden moeten vallen. Al met al niet ontevreden over de maand.

 

 

 

 

Advertenties

3 gedachten over “Oktober 2016 – savingsrate

 1. Echt vals spelen is het niet, want als je je motor koopt is het ook een uitgave die je in je budget zet (met als gevolg een negative savings rate). Dus bij verkoop zou je hem er dan in zetten als negative uitgaven (want je hebt gelijk, inkomen is het niet). Het vertekend je savings rate natuurlijk, maar correct is het wel.
  Overigens is die “gecorrigeerde’ 38% ook heel erg netjes, knap gedaan hoor!

  Like

 2. Die zorgtoeslag kun je op elk gewenst moment aan laten passen hoor. Is nog een kleine moeite ook, gewoon digitaal via de website van de belastingdienst – toeslagen.

  Denk erom dat je ook een einddatum ingeeft. Die ben ik een keer vergeten bij de jaaraangifte en toen kreeg ik spontaan een voorlopige het jaar erop terwijl ik dat helemaal niet wil/wou.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s