Wanneer is genoeg ook echt genoeg?

Naar aanleiding van een comment van Meergeldminderstress op mijn blog over de meneer die $ 428 miljoen cashte bij de overname van NXP, werd ik wel getriggerd om eens na te gaan denken over welke hoeveelheid ook daadwerkelijk genoeg is. Ligt die grens bij € 100.000? Of bij € 500.000? Of bij € 2.000.000? Of is dat niet te bepalen?
Als ik voor een ander spreek, vind ik dat ik niet kan bepalen wanneer genoeg ook daadwerkelijk genoeg is. Puur omdat ik niet in het leven en in de behoeften van een ander kan kijken. De een heeft hierbij genoeg aan de € 500.000 zoals hierboven genoemd, waar het leven voor een ander dan net begint. Behoeftes van een ander kan ik niet beoordelen en wil ik dan ook niet beoordelen. Mij zul je dus ook niet horen zeggen dat het bezitten van een miljard euro bijvoorbeeld veel te veel is voor een persoon. Wie weet houd diegene namelijk wel ontzettend van superjachten, dan kan dat bedrag wel eens gauw te weinig zijn namelijk ;).

Wanneer ik echter naar mezelf ga kijken, denk ik dat ik uit ga van de stelregel van 25 keer je jaaruitgaven. Stel dat ik nu € 20.000 uit geef in een jaar. Als ik alles zou doen wat ik zou willen doen zou dat geen € 20.000 zijn, maar vermoedelijk rond de € 60.000 tot € 75.000 per jaar. Dan zou ik namelijk niet maar een motor hebben, maar twee of misschien wel drie. Dan zou ik veel meer op reis zijn. Nog steeds wel kamperen, maar ook af en toe een luxe hotelletje tussendoor. En ook regelmatiger uit eten gaan dan ik nu doe, eten bij een goed restaurant geniet ik ontzettend van. En zo lopen de uitgaven dan al aardig op.

Als ik dan even aan het rekenen sla, zou dat moeten betekenen dat ik een renderend vermogen zou moeten hebben van tussen de € 1,5 miljoen en € 1,875 miljoen. Renderend vermogen, dus daarnaast ook een afbetaald huis zodat ik geen woonlasten heb. En aangezien m’n grootste droom is ooit buitenaf te wonen met een paar koeien, kan er nog wel een € 500.000 bij op. Dat betekent al een vermogen van bijna € 2,4 miljoen. En dan heb ik niet eens bijzondere wensen zoals een boot, bijzondere auto’s enzovoort!

Wat zou jij ongeveer nodig hebben aan vermogen om alles te kunnen doen wat je wilt?

7 gedachten over “Wanneer is genoeg ook echt genoeg?

 1. Goeie vraag eigenlijk, nog niet echt over na gedacht aangezien we nu streven naar het comfortabele minimum van ongeveer €25000/jaar (exclusief ongeveer €8000 voor belastingen). Komt ongeveer neer op zo rond de €825000 bij 4% rendement.

  Maar wat als ik (eigenlijk we natuurlijk) “alles” zou willen doen? Dan denk ik dat €50.000 (plus belasting) een heel eind komt. Kortom ongeveer €1.650.000. Daarbij hebben we dan geen afbetaald huis voor nodig hebben aangezien huur al verwerkt zit in het bedrag (willen graag flexibel zijn en mogelijk ook tijdje in het buitenland wonen/reizen).

  Like

  1. Hmm, dat valt best nog mee. Jaarlijkse uitgaven van € 50.000 om alles wat je zou willen, ook te doen in je leven. Denk dat veel mensen daar lang niet alles van kunnen doen wat ze zouden willen.

   Like

   1. We hebben de laatste jaren geleerd gelukkig te zijn met de kleine dingen. En als dat eenmaal lukt is het heel makkelijk om met beperkte middelen rond te komen. Nu zijn wij zeker geen voorbeeld van Jacob Lund Fisker (Earlyretirementextreme.com), maar denk dat we wel een stuk sneller voldoening vinden dan veel andere.
    Overigens is het andere deel van het verhaal ervoor te zorgen dat je heel efficient met je centen omgaat, dat helpt natuurlijk ook enorm.

    Like

 2. Jij moet dan ook nog je personeel betalen dat je koeien verzorgt tijdens je vele vakanties. Dus dan heb je al snel nog meer nodig. Om te bepalen wat je nodig hebt moet je eerst weten wat je wil en wat je wilt laten. moet je bekijken waar je hoeveel tijd aan kwijt wilt zijn, dan kun je maar beter voor 428 miljoen gaan, dan hoef je minder te schrappen.

  Ik persoonlijk ben gewoon blij met het leven zoals ik het heb. Waarbij ik dagelijks opnieuw keuzes moet maken en wat niet uitgerekend is. Maar wel met tevredenheid. Voor dat grote bedrag zou ik eerst veel verantwoordelijkehid moeten hebben, om die dan vervolgens over te dragen. Ik wil liever geen verantwoordelijkheid, dus daarom liever ook niet veel geld, ook niet een goed persioenplan, maar leef liever met tevredenheid.

  Like

  1. Haha ik zou maar ongeveer vier tot vijf koeien willen hoor, daar hoef ik geen personeel voor te hebben dan. Dat kan de buurman of m’n familie ook nog wel. Ik weet dat dat de manier is om te kijken wat ik nodig heb, maar in m’n blog bekeek ik vooral wat ik nodig zou hebben als ik werkelijk alles zou willen doen wat ik me kan bedenken. Ben het verder helemaal met je eens, tevreden zijn met wat je hebt is meer waard dan alle geld in de wereld!

   Like

 3. Leuk onderwerp. Ik denk zelf dat behoeften groeien naarmate geld groeit. Bijvoorbeeld omdat er dan meer binnen handbereik komt.
  Dat heb ik ook wel gezien in mijn omgeving. Naarmate mensen meer geld hebben gaan ze meer dingen doen die eerst niet konden of waar ze niet eens over durfden na te denken.

  Zelf heb ik maar 1 wens: ik zou graag gezond willen zijn. En daar zou ik met liefde voor op een houtje willen bijten. 😉

  Like

  1. Dat is de enige juiste conclusie, je gezondheid is het allerbelangrijkste! Ik gun je wat dat betreft alle goeds qua gezondheid. Is het nog mogelijk dat je herstelt van ME (ik weet er onvoldoende van af, dus vergeef me als ik een domme vraag stel)?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s