Wat een graaier!!

Zoals jullie vermoedelijk wel hebben gelezen gisteren in het nieuws is NXP verkocht aan Qualcomm (mits de aandeelhouders instemmen). Daarna, las ik dit bericht, waarin duidelijk wordt dat de topman van NXP (Rick Clemmer) ruim $ 428 miljoen casht. Een hoop geld, doet ie goed was mijn reactie.

Rick Clemmer, topman van NXP
De topman van NXP – © NXP

Alleen dat is niet iedereen met mij eens. Graaier was een van de reacties die je veel tegenkwam, maar ook bij andere partijen ontstond er een hoop ophef in Nederland. D66 en SP willen een onderzoek naar de toegekende subsidies aan NXP, de FNV pleit voor een bonus voor de medewerkers, er zullen vast Kamervragen worden gesteld en meneer Clemmer is een grote boef (*sarcasme modus*).

Er wordt namelijk gesteld dat hij dit bedrag verdient aan de overname. Dat is alleen niet zo, hij verzilvert alleen zijn aandelen en opties die hij al in het bezit had. Als zijn aandelen en opties namelijk op dit moment, met het bod van $ 110 per aandeel van Qualcomm in het achterhoofd ruim $ 428 miljoen waard is, betekent dit dat hij een aandelen- en optiepakket had ter grootte van 3 890 909 aandelen.

Als we dan van de laatste koers van het aandeel NXP uit gaan voor de geruchten rondom een overname aanzwelden, rond 29 september 2016, $ 82.24 betekent het dat zijn pakket aandelen en opties op dat moment ook al $ 320 miljoen waard. Het bedrag wat hij verdiend aan de overname is dus geen 428 miljoen dollar, maar $ 428 miljoen -/- $ 320 miljoen = $ 108 miljoen.

Nog steeds een bazenbedrag overigens. Maar wat makkelijk vergeten wordt zijn de volgende dingen:

 • NXP was op het moment dat deze topman in dienst trad een bedrijf wat slechte resultaten draaide, een zware schuldenlast had en er dus niet goed voor stond. In 7 jaar tijd heeft deze topman, dat samen met het team wat hij heeft samengesteld omgeturnd tot een bedrijf wat $ 47 miljard waard is.
 • Deze topman ontving altijd een deel van zijn salaris in opties en in aandelen, in plaats van in cash. Hiermee heeft hij heel bewust een risico genomen, want zijn strategie had ook slecht uit kunnen pakken en NXP had failliet kunnen gaan. Nu wordt hij beloond voor dit risico.
 • Hij heeft aandelen en opties ook moeten kopen. Dit is dus ook gewoon een deel beloning van de aandeelhouders, niets anders dan welke andere aandeelhouder van NXP dan ook.
 • De optierechten die hij heeft, zijn optierechten van soms wel 7 jaar oud. Hij heeft dit bedrag dus niet in 1 keer verdiend, maar heeft hier 7 jaar over gedaan.

Al met al, ik snap dat mensen het een enorm bedrag vinden, maar deze man heeft ook risico’s genomen en investeringen gedaan. Investeringen die, zoals nu blijkt, ontzettend goed uitpakken. Maar vergeet niet, dit had ook heel anders uit kunnen pakken waarbij hij zijn inleg had verloren. Ik kan dit dan ook gewoon begrijpen.

Laat niet weg dat het leuk zou zijn als hij ook een deel het bedrag verdeeld onder het personeel als dank voor hun werk van de afgelopen jaren. Maar, ook dit personeel had in de afgelopen jaren aandelen NXP kunnen kopen en nu flink kunnen cashen. Alleen de meesten zullen dit niet hebben gedaan. En daar kan deze topman niets aan doen, hij heeft wel een goede keuze gemaakt.

PS: Het aandeel NXP staat op $ 99,78 dollar. Het bod van Qualcomm is $ 110 dollar, voor diegene die snel 10% rendement wil halen, ga je gang!

6 gedachten over “Wat een graaier!!

 1. Ben het niet helemaal met je eens . Natuurlijk had het personeel aandelen kunnen kopen alleen de meeste mensen kunnen dat geld helemaal niet missen. Dat hebben ze nodig om rond te komen. De gemiddelde werknemer kan helemaal niet zoveel geld investeren om later te cashen. Die is al blij als hij geld heeft om zijn huis af te lossen en geld opzij te zetten voor nood.
  Deze man neemt een risico door zich uit te laten betalen in aandelen en zo maar alsnog zal zijn normale wel uitbetaalde salaris al voldoende zijn om een enorm huis van te betalen en riant te kunnen leven. Zoveel risico is dat ook weer niet.
  Ik vind dit soort bedragen gewoon buiten proporties.
  Natuurlijk heeft de man een prestatie geleverd maar ik vind de totale beloning niet in verhouding tot wat hij deed.
  Dat is een moeilijke discussie maar toch. Geld kan nl een gevaarlijke drijfveer zijn. En wie weet wat zijn behoefte om te cashen heeft gedaan voor t bevorderen van het ovetnameproces. Want in wiens belang was de overname. Ook in zijn belang. Daar heeft een werknemer niets aan die moet maar hopen dat hij zijn baan houdt na een overname.

  Like

 2. Ik vind dit soort dingen ook altijd heel dubbel. Ja, dat had het personeel kunnen doen, maar het is toch ook wel netjes om de weelde iets meer te delen.
  Ik vraag me ook altijd af wat zo iemand gaat doen met zoveel geld. Rijk zijn is leuk, maar dit grenst toch aan het absurde lijkt me.

  Like

  1. Ja, dit is absurd. En ik denk dat het enige dat ie er mee gaat doen, beleggen is.

   Maar dat doen veel mensen die naar FO streven ook, waar zou jij de grens trekken wanneer genoeg ook daadwerkelijk genoeg is? Daar ben ik wel benieuwd naar 😉

   Like

   1. Ja, dat is wel een hele goede vraag ook. 2 miljoen misschien? Of 3? Ik ga er eens over nadenken wat ik vind. En het is ook wel eens leuk om na te denken wat je daarna doet. Weggeven? Of gewoon stoppen met verzamelen? Leuke gedachteoefening.

    Like

 3. Tja, zo werkt nu eenmaal de financiële wereld. Heb nog even gekeken naar het aandeel NXP, maar je kon het kopen in 2010 voor 11-14 euro! Prima te betalen dus voor de gemiddelde Nederlander (maar die besloot om in een te groot huis te gaan wonen, met twee auto’s en moet 2 keer per jaar op vakantie). Moest je overigens wel vertrouwen hebben een zo’n CEO. Vind het knap gedaan, zou het zelf niet kunnen. Nu is $108M heel veel, maar dit is ook idd alleen maar gegenereerd door verhoging van de waarde van de aandelen van het bedrijf en het bedrijf zelf. Zijn salaris is namelijk al redelijk beperkt in de huidige Nederlandse markt. De incentive zat juist in de waarde verhoging van het bedrijf, en dat heeft ie goed gedaan (blijkbaar).

  Overigens een compleet verkeerde opvatting dat een CEO iets voor zijn personeel moet doen (je wordt tenslotte al vergoed voor je geleverde werkzaamheden in de vorm van salaris). De enige waaraan die verantwoording moet afleggen zijn de aandeelhouders. Heel cru misschien, maar wel de waarheid.

  Kortom, gewoon met het systeem meewerken (i.e. investeren) i.p.v. er tegen in proberen te gaan. Duurde bij ons ook even voordat we dit door hadden……

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s