Maar ik heb het zo verdiend!

Dat is wat me op valt aan veel mensen die in de financiële problemen komen. Stiekem spiek ik wel eens op het Viva forum, daar hebben ze ook een draadje over financieel onafhankelijk worden, consuminderen en wat niet meer. Daar was ook een vrouw, die tot aan haar nek in de problemen zat. De hypotheek was nu al voor zoveelste keer dit jaar niet betaald en dat betekende drie maanden achterstand. Maar ondertussen was ze afgelopen zomer nog wel met man en kind naar ver weg op vakantie geweest. Want ze hadden het toch zo verdiend.

Ik kan hier met mijn hoofd niet bij. Hoe kan men besluiten om wel op vakantie te gaan, terwijl je een kind hebt dat bijna het dak boven z’n hoofd kwijt raakt? Ik snap dat niet. Het geld is er niet, maar toch vinden mensen dat ze dit dan verdiend hebben.

Volgens mij is dit ontstaan door de marketeers van deze wereld. In zoveel reclames zie je dat je het betreffende product wel moet kopen, omdat je ‘het zo verdiend hebt na al dat harde werken‘. Maar in dit soort gevallen gaat dat juist helemaal niet op. Die vakantie heeft namelijk niet gezorgd voor ontspanning, maar juist voor extra spanning. De ontspanning was namelijk van korte duur, want de problemen werden alleen maar erger doordat er nog minder geld was om de schulden te betalen.

Door het maken van dit soort onverstandige keuzes onder invloed van marketeers komen mensen die hier niet zo goed tegen bestand zijn of niet zo goed met hun financiën om kunnen gaan in de problemen. Een soort van vicieuze cirkel, door het maken van onverstandige keuzes. In mijn ogen zou een verstandige keuze in dit geval zijn geweest om niet op vakantie te gaan en lekker 2 of 3 weken thuis te zitten. Lekker ontspannen. Een dagje fietsen, een dagje wandelen en misschien nog een dagje naar de kinderboerderij voor € 15. In totaal ben je dan een stuk goedkoper uit.

Maar, geld uitgeven dat je niet hebt omdat je ‘het toch zo verdiend hebt’  kan ik niet begrijpen. En nog meer de schurft heb ik aan die marketeers die al die mensen dat aanpraten.

4 gedachten over “Maar ik heb het zo verdiend!

  1. Helemaal mee eens. Dit soort betalingsachterstanden en de daarmee samenhangende schulden moet je als een noodsituatie behandelen; eerst oplossen, en een buffer opbouwen, voordat je überhaupt aan reizen gaat denken

    Like

  2. Hé, leuk, ik schrijf daar zo nu en dan ook mee. Ik vind het ook schokkend en vooral, oerstom. Hoe kan je daar nou lekker zitten, op vakantie? Ik zou niet kunnen genieten zeg. Bizar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s