Volgende beurscrash in aantocht?

Na de Brexit dip van het afgelopen jaar, is er volgens mij weer een grote beurscrash in aantocht. Al bleek de Brexit dip nog wel mee te vallen uiteindelijk.

De Deutsche Bank zit namelijk steeds dieper in de penarie volgens mij.

Afbeeldingsresultaat voor deutsche bank logo

Ze hebben namelijk (onder andere) de volgende problemen:

 • Een boete van € 14 miljard voor het verkopen van rommelhypotheken. Mocht deze boete doorgaan, dan betekent het dat hun kernvermogen (hun eigen vermogen vermeerdert met achtergestelde leningen en andere achtergestelde producten) naar 8% daalt. En dat is ver onder de limiet die gesteld worden.
 • En daarnaast lopen er nog meer onderzoeken die kunnen resulteren in flinke boetes, met name van de Amerikaanse autoriteiten.
 • Een blootstelling van bijna 47% van het balanstotaal aan ontzettend complexe producten, waar zij zelf wereldmarktleider in is. Deze producten zijn ontzettend moeilijk te verkopen en daarnaast moeilijk te waarderen. Concreet betekent dit, dat van 47% van de balans van Deutsche Bank moeilijk te zeggen is wat de waarde van hun assets. Mocht blijken dat deze assets allemaal gemiddeld gezien 10% minder waard zijn, dan kan dat betekenen dat het hele eigen vermogen van de bank in 1 keer afgewaardeerd wordt.
 • Een koersval van ruim 7% op de Amerikaanse beurs gisteravond, tot 20.00 uur, vanwege het bericht dat klanten bij hen weg aan het lopen zijn en minder vertrouwen in de bank krijgen.

Deutsche Bank is een ontzettend groot risico voor de financiële wereld en een faillissement kan er voor zorgen dat er een volgende systeemcrash ontstaat in de bankenwereld.

In het plaatje hierboven (© FD.nl) is te zien wat de verwevenheid is van Deutsche met de rest van de grote financiële instellingen. De rode bolletjes zijn een grote verwevenheid, de gele het minste. En daar staan nogal wat van de grootste banken in de wereld tussen, BoA, JP Morgan, BNP Paribas, Commerzbank, Santander.

Daarnaast heeft de bank een balanstotaal van 1600 miljard euro. En dat is de helft van wat Duitsland in een jaar draait aan BBP. 1 bedrijf heeft dus een balanstotaal (dat zijn bijvoorbeeld alle bezittingen die het bedrijf heeft of het eigen vermogen plus alle voorzieningen en schulden). Deutsche Bank is voor Duitsland dus too big to fail.

Wat kan er dan gebeuren om de bank in rustiger vaarwater te krijgen?

 1. Staatssteun van de Duitse regering. De Duitse regering ontkent dat ze hier aan werkt, maar omdat Deutsche zo groot is en een faillissement zo ontzettend veel impact op de Duitse economie kan hebben, kan ik me niet voorstellen dat de regering van Duitsland de bank failliet zal laten gaan. Een faillissement kan namelijk nog voor veel meer kosten zorgen dan staatssteun. Overigens hebben zowel Angela Merkel als de CEO van Deutsche bank gezegd dat dit totaal niet aan de orde is. Maar die verhalen kennen we van eerder in de crisis..
 2. Verkopen van bedrijfsonderdelen. Vandaag werd bekend dat ze al een onderdeel hebben verkocht voor 1,1 miljard. Daarnaast zouden ze nog meerdere bedrijfsonderdelen kunnen verkopen, wat er voor zou kunnen zorgen dat de liquiditeitspositie beter zal worden. Maar, al je tafelzilver verkopen betekent ook een risico voor de toekomst. Wanneer je al je winstgevende onderdelen moet verkopen, hou je de slechtst draaiende delen over en dat betekent geen goed vooruitzicht.
 3. Kapitaal ophalen op de beurs. Hiervan heeft de CEO van Deutsche gezegd dat dit niet gaat gebeuren, vermoedelijk om onrust te voorkomen.

Als laatste kan de bank natuurlijk ook in zijn geheel worden verkocht aan een gezonde financiële instelling. Maar, hiervoor zijn maar enkele banken zo groot dat ze dit risico kunnen lopen, zeker omdat er waarschijnlijk nog wel enkele lijken uit de kast zullen komen rollen dan.

Nog persoonlijke gevolgen voor iemand?

Al met al, spannende dagen. Zeker ook omdat een crash ook voor mijzelf persoonlijke gevolgen zou kunnen hebben:

 • Een daling van de beurzen. Dit is naast dat het jammer is dat m’n aandelen minder waard worden, natuurlijk ook een kans. Een flinke correctie betekent goedkoop inkopen.
 • Een instabiele financiële markt betekent dat banken elkaar niet meer zullen vertrouwen om daar geld te gaan stallen. Dat betekent dat ze meer geld bij de ECB gaan stallen en daar voor zullen gaan betalen. Daarom zullen ze het liever uitlenen en zullen de rentes op spaarrekeningen vermoedelijk nog verder gaan dalen, om maar niet te hoeven gaan betalen bij de ECB.
 • Onrust op de financiële markten zal veel impact gaan hebben op het dagelijkse leven. Een herhaling van 2008, 2009 en 2010 is mogelijk.

Wat vind ik er dan zelf van?

Moeilijk. Aan de ene kant denk ik, door staatssteun te verlenen leren die bankiers het ook nooit en zullen ze risico’s blijven nemen, maar nooit daarvoor gestraft wordt. Uiteindelijk draait de belastingbetaler hiervoor op. Maar, een faillissement van Deutsche Bank kan ook het begin zijn van een domino, banken zijn nog steeds ‘too big to fail’ en deze kosten kunnen nog veel hoger uitpakken dan het verlenen van staatssteun aan de bank. Ook omdat de banken die het meest verweven zijn met Deutsche, nou niet de meest stabiele banken zijn. Zo wil ook UniCredit al € 16 miljard ophalen met verkoop van onderdelen en een kapitaalemissie.

Een behoorlijk technisch verhaal dit, maar ik ben erg benieuwd hoe jullie hierover denken.

3 gedachten over “Volgende beurscrash in aantocht?

 1. Dit soort financieel nieuws probeer ik zoveel mogelijk te negeren. De crash van 2008 heeft geen noemenswaardige invloed gehad op de groei van het bruto “nationaal” product van de wereld. Zolang je wereldwijd gespreid voor de lange termijn belegt zijn dit soort zaken niet zo relevant, hooguit een koopmoment.

  Like

 2. Wij zitten zeker te wachten op het volgende koop moment. Hebben nog wat cash staan dat we graag zouden willen investeren wanneer de correctie plaats gaat vinden.
  Net gisteren de film “the big short” zitten kijken, vermakelijk, maar je ziet nu al dat die verpakte rommel hypotheken er gewoon nog zijn en het hele verhaal CDO’s gewoon nog bestaat. Deutsche Bank is hier duidelijk nog steed aan bloot gesteld (en is dus nu zeer aan het doen). Wat betreft het hele verhaal to big to fail, misschien wordt het eens tijd dat dit toch gaat gebeuren.
  Maar je hebt wel gelijk, links om of rechts om, de belastingbetalen zal de rekening wel weer krijgen.

  Like

 3. Toevallig gisteren ook Big Short gekeken. Met verwondering over werkwijzes van financiële instituten. Op het moment beleg ik niet, ja mijn brood #flauw
  Om eerlijk te zijn gaat het mijn financiële kennis te boven wat er aan producten en constructies mogelijk zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s