YNAB of?

Sinds begin van het jaar maak ik gebruik van YNAB. Dat is een app waarin je budgetteert en je uitgaven bijhoudt. Zoals zij zeggen, ‘Give every dollar (euro in mijn geval natuurlijk) a job’, zodat je exact weet wat je uit kan geven aan vaste lasten, uitgaan, kleding etcetera zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken om de rekeningen die je nog moet betalen. Daarnaast is het met YNAB de bedoeling dat je je jaarlijkse uitgaven opbreekt in 12 delen, zodat je altijd weet hoeveel je in de rest van het jaar nog kan uitgeven aan bepaalde kostenposten.

Nu gebruik ik YNAB eigenlijk niet helemaal goed. Ik deel mijn uitgaven niet op in twaalf delen, maar kijk aan het begin van de maand wat ik uit wil geven. Sowieso vind ik het moeilijk om een jaar vooruit te kijken en daarmee mijn uitgaven vast te leggen. Maar, dat principe zou ik ook in een andere app toe kunnen passen.

Want waar ik in het begin erg enthousiast was over YNAB, is dat nu een stuk minder geworden. Ik maak namelijk gebruik van de webversie, en daar is het niet mogelijk om ook maar een beetje analyse te doen op je uitgaven. Ik wil graag grafiekjes met daarin de groei van mijn vermogen, wil graag grafieken met de verschillen tussen budget en actuals. Wil graag inzicht hebben in wat ik de afgelopen 6 maanden bijvoorbeeld heb uitgegeven en waar aan dat is geweest. En kunnen zien wat ik de afgelopen 3 maand heb uitgegeven aan kleding, in 1 oogopslag. En dat is allemaal niet mogelijk met YNAB.

Sinds vorige week zit ik daarom eens rond te kijken wat er verder nog voor mogelijkheden op de markt zijn. Mijn vereisten aan een volgende app zijn de volgende:

 • Gratis  of goedkoop (YNAB kost $ 50 per jaar, wat ik vrij veel vind)
 • Grafiekjes
 • Grafiekjes
 • Nog eens grafiekjes
 • Salderen van binnenkomende betalingen met uitgaande betalingen op een bepaalde categorie (AFAS personal kon dit in het verleden niet, daarom ben ik overgestapt)
 • Een goede app voor iOS & Android

Zelf had ik al onder andere Personal Capital en Mint gevonden. Maar, ik ben erg benieuwd wat jullie gebruiken om in te budgetteren en je uitgaven in bij te houden? Gebruiken jullie good old Excel? Of maken jullie gebruik van een fancy app zoals YNAB, Mint of Personal Capital?

 

 

 

 

13 gedachten over “YNAB of?

  1. Ik vind met name Personal Capital erg interessant door de reviews die ik er over lees. Inderdaad wel erg gericht op de VS, maar dat is YNAB ook. Wat me nu nog tegen houdt is dat de Personal Capital app alleen te downloaden is uit de US app store.

   Like

  1. Haha, dat weet ik. Alleen het bouwen van zo’n template kost veel tijd, terwijl ik niet de behoefte heb om ergens veel tijd in te steken wat misschien ook wel gratis op de markt beschikbaar is. En Excel werkt niet op m’n mobiel 🙂

   Like

   1. Dat laatste is idd wel een puntje als je je mobiel veel gebruikt. Ik prefereer nog steeds een 24″scherm voor 😉

    Like

   2. Ja, ik vind het prettig om een transactie gelijk na het pinnen of na het ontvangen / uitgeven van de cash in m’n ‘boekhouding’ te zetten. En dat doe ik dan vaak op mijn mobiel. Zo hoef ik niet alle bonnetjes te bewaren.

    Like

   3. Ik draai mijn excel anders prima op mijn telefoon. Via Google drive. Is niet zo uitgebreid als de gewone excel, maar voldoende functies om transacties bij te houden. En het grote werk doe ik gewoon achter de computer. Want dankzij de drive kan ik het overal benaderen.

    Like

  1. Hmm, in de link die in je blogbericht staat zag ik inderdaad een download. Heb het even gedownload, maar daar kan ik nog steeds niet de ontwikkeling van m’n vermogen in bijhouden! 🙂 En juist aan het bouwen van die grafiekjes e.d. heb ik niet zoveel zin om eerlijk te zijn, dat doe ik al hele dagen op m’n werk 😉

   Like

   1. Ah, nee, dat kan niet. Ik ben dol op het bouwen van grafiekjes. En ik heb zelf een aantal tabbladen gemaakt voor mijn vermogensopbouw, met behulp van die originele makro.
    Maar ik snap dat je daar geen zin in hebt als je dat voor je werk ook al doet.Jammer, het is zo’n makkelijk tooltje!

    Like

 1. Sinds kort gebruik ik excel op de telefoon, maar alleen voor boodschappenlijstjes en andere zaken. Het is behelpen. Logisch ook, want wat kun je nu helemaal op de telefoon.

  Afas heb ik geprobeerd, maar dat opnieuw invullen,

  Excel had allemaal voorlopers en die converteerden niet naar Excel, de administratie van voor Excel zoals supercalc is compleet verloren gegaan.

  Ik droom van een erp omgeving waarin ik maar 1 keer alles hoef in te toetsen, maar dan kom je toch in de boekhoudprogramma’s uit en kun je het decimale rekeningstelsel er op loslaten. Dat is teveel gevraagd voor een persoonlijke administratie.

  Al die andere apps en dingen zijn niet converteerbaar naar excel en je betaalt er ook nog eens voor.
  Tikken maar.

  Like

  1. Haha dat is ook mijn droom! Toch zit ik er wel eens over te denken om gewoon een gratis boekhoudpakket te nemen en daarin een echte administratie te gaan voeren. Kun je gelijk zien wat je eigen vermogen toename is, wat je EBITDA is et cetera.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s