Waarom ik niet aan cherrypicking doe

Eergisteren las ik een bericht in het FD, waarin stond dat het hedgefonds van Bill Ackman (was een gevierd belegger) $ 1,1 miljard verlies heeft geleden over het afgelopen jaar. De koers van het bedrijf Valeant is in het afgelopen half jaar gedaald van $ 262 tot $ 30. Aangezien zijn fonds een belang van 6.28% heeft in dit bedrijf zorgde deze koersdaling voor het grootste deel van het verlies. De waarde van de beleggingen daalde van $ 5.2 miljard naar $ 4.1 miljard.

Dit bericht schrijf ik nu omdat dit me gisteren weer eens extra duidelijk maakte dat ik niet aan cherry picking moet doen, of op z’n minst een fors bredere portfolio te hebben om mee te beleggen. Zo ben ik lang niet zo vatbaar voor een daling van de koersen van slechts 1 individueel bedrijf.

Een breed gespreid portfolio, met naast aandelen ook bijvoorbeeld vastgoed en obligaties (al is de laatste categorie de laatste jaren ook volatiel) beschermt je tegen al te grote schokken. Maar, door te spreiden loop je ook de kans de nieuwe Google of Apple mis te lopen. Gelukkig is de kans dat je zo’n aandeel treft een stuk kleiner dan het risico dat je loopt op een daling van de koersen.

Hoe is jullie portfolio gespreid?

 

2 gedachten over “Waarom ik niet aan cherrypicking doe

  1. Ik heb al sinds 2001 een index fund, (een Roth IRA) en dat is geïnvesteerd voor growth. Ik kan het pas opnemen als ik 59 1/2 ben, en moet er iets mee het jaar dat ik 74 wordt. Verder heb ik een Amerikaans pensioen en dat is ook in de stock market, want zo gaat het daar nu eenmaal. Dit is geïnvesteerd zodat het automatisch meer conservatief belegd word gekoppeld aan leeftijd. Ik woon in Nederland en werk dus neem dan ook deel aan het Nederlandse pensioen stelsel, en het is voor mij interessant om te zien hoe deze systemen van elkaar verschillen. Gr. Marjolein

    Like

  2. In ons portfolio zitten er voorlopig 28 bedrijven. Zo’n 10% van de marktwaarde zit in een Belgisch bedrijf, zo’n 20% in Britse bedrijven en het overgrote deel 70% in Amerikaanse aandelen. Ik pik ze persoonlijk er uit, geen ETF’s voorlopig. Probeer een gezonde mix na te streven van aandelen die laag gewaardeerd staan, bedrijven die al lang dividenden uitbetalen en ze jaarlijks verhogen, en snelle dividendgroeiers (en dus snel groeiende bedrijven). Zie http://fredenwilma.be/portfolio/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s