Hele moeilijke beslissing – graag jullie advies!

Motorrijden is mijn passie. Als ik op de motor zit vergeet ik even alles om me heen en glijdt alle stress van me af. Daarnaast geeft het me de adrenaline shot die ik regelmatig nodig heb. Alleen, de laatste tijd heb ik niet veel zin meer in motorrijden. Dat komt door alle kosten en pech die ik de laatste jaren heb gehad met mijn motor.

Daarom zit ik al een hele tijd te tobben of ik mijn motor moet verkopen of niet. Ik wil daarbij graag om jullie advies vragen, want ik kom er zelf niet uit. Hou bij je advies rekening met het feit dat ik wel graag een motor wil blijven rijden, dus er zal een ander exemplaar terug moeten komen.

Achtergrond

Sinds eind 2013 heb ik mijn motorrijbewijs, net voor de nieuwe rijbewijsregeling in ging. Een paar maanden na het behalen van m’n rijbewijs kocht ik m’n eerste motor, een Aprilia. Heerlijke motor, veel kilometers mee gereden (+/- 16.000 plezier km in 1 jaar tijd). Toch moest er een andere komen, want ik wilde ook graag met m’n motor door de blubber kunnen. De volgende motor moest dus beide kunnen, en lange vakanties en licht genoeg zijn voor een OTR (off the road rit). Daarbij was er eigenlijk maar 1 optie na lang onderzoek, een KTM. Een mooi exemplaar gevonden, zo dacht ik althans. Een uit 2009, nog maar 5 jaar oud op het moment van aanschaf en weinig kilometers gelopen.

Vanaf dat moment was het een brok ellende. Twee maal een vastloper gehad (+/- € 1900) en daarnaast nog allerhande andere reparaties (€ +/- 1100). Ook een flink aantal keren stil gestaan. Daarom besloten deze motor in te ruilen op een ander exemplaar. Als de motor reed, dan reed ie heerlijk. Dus ik wilde graag een nieuwere versie van dit type en stuitte daarbij op een exemplaar uit 2014, met maar 800 km op de teller. En een flinke korting op de nieuwprijs, de eerste € 2500 was er al af. Ik blij, m’n vriendin blij (want die twee keer pech gebeurden op vakantie) iedereen blij, behalve de dealer want die zou me niet meer zo vaak zien.

Ik dus heerlijk op een weekendje weg met een van m’n beste vrienden. Met een motor met op dat moment ongeveer 2000 km op de teller. Einde tweede dag, olie peilen want er was flink doorgereden. Oliepeil was te laag, bijvullen dus tot het normale niveau. Derde dag weer flink doorgereden, niet het oliepeil gecontroleerd. Op de vierde en laatste dag reden we naar huis, totdat op ongeveer 10 km van het hotel het olielampje begon te branden. Dat is geen goed teken.. Weer olie bijvullen en zo naar huis gereden. Daarna met de motor naar de dealer, blijkt dat die er verkeerde olie er in heeft gegooid bij de 1000 km beurt.

Wat nu?

Nu zit ik ernstig met twijfels of ik deze motor wel wil houden. Ik zal hieronder mijn twijfels even uiteen zetten, waarbij ik graag jullie advies wil.

Pro houden

 • Dit is m’n droommotor, hij rijdt fantastisch en kan alles wat ik er mee wil.
 • De dealer (een andere dan die de 1000 km beurt heeft gedaan) heeft me verzekerd dat er geen verdere schade is ontstaan aan het blok door de verkeerde olie.
 • Hij is compleet. Alle accessoires om er mee op vakantie te kunnen e.d. zitten er op.
 • Ik heb geen idee wat voor motorfiets ik weer zou willen hebben.
 • Als ik een andere motorfiets weer koop, weet ik niet wat ik in huis haal qua staat van onderhoud.
A3BB1D68-F812-494B-A99F-B85E50F6127A
Op een avondritje.

Pro verkopen

 • Als ik hem verkoop, levert me dat zo’n € 4000 (verkoop € 8000,- -/- aankoop nieuwe € 4000) op. Die kan ik investeren.
 • Ik heb het laatste jaar niet offroad gereden en verwacht dat ook niet echt te gaan doen in de komende 2 jaar. Een meer weg gerichte fiets zou ook voor mij moeten voldoen.
 • Een allroad motor is nog beter geschikt om te reizen ivm de koffers e.d.
 • Ik heb geen vertrouwen meer in de KTM. Hij heeft me nog niet echt laten staan, maar het voelt niet goed meer door de fout met de verkeerde olie.
 • Het is een 1 cilinder. Door alle trillingen sloopt ie werkelijk alles wat je op de motor monteert. Zo is m’n navigatiesysteem al kapot gegaan hierdoor.
 • De motor nodigt uit tot hard rijden. Ontzettend hard rijden. Daardoor is het rijden soms te gemakkelijk en is het voor andere mensen niet altijd leuk om met mij te rijden vanwege het tempo dat ik aan houdt. Als ik meer moeite moet doen, rijd ik minder hard en wordt het voor andere mensen vermoedelijk ook leuker.

Wat zouden jullie me adviseren? Ik wil heel graag het plezier in het motorrijden weer terug, maar dat ontbreekt er op dit moment nogal aan.

9 gedachten over “Hele moeilijke beslissing – graag jullie advies!

 1. Je rijtje voordelen is best lang. Kijk nog eens goed naar het rijtje nadelen en kijk hoe zwaarwegend ze voor je zijn. Leggen de nadelen teveel gewicht in de schaal, dan zou ik me uitvoerig gaan orienteren op een ander merk (het incident met de verkeerde olie had bij elk merk kunnen gebeuren) of desnoods een ander model (met een ander aantal cilinders bv.).

  Succes!

  N.

  Like

 2. Hai, zo te lezen geeft het momenteel meer frustratie, dan plezier.
  Verkoop je motor voor een zo goed mogelijke prijs (ook omdat je zo met besparen bezig bent) en je motor nu als een ‘blok aan je been ervaart’ en neem er ff afstand van.
  In het aankomende voorjaar kun je weer met vernieuwde energie en een frisse blik bedenken wat je wilt. Door dat de frustratie door alle pech je nu zo hoog zit, zie je niet meer helder wat je wel en niet wilt. Laat het voor nu los, neem er afstand van en bedenk in het voorjaar wat je dan graag zou willen.
  Zo zou ik het doen, misschien heb je hier wat aan. Grtjs, Astrid C.

  Like

 3. Een motr is vrijheid. Ik kan me voorstellen dat je niet anders wilt.
  Een 1 cilinder is mogelijk te licht.
  Ik weet dat motoren duur zijn. Afgelopen week had ik een BMW uit Italië voor mijn deur staan met twee uitlaatpijpen waarvan 1 links en 1 rechts van het achterwiel.
  Drie plekken op bagage in op te slaan. Het was een beauty. Omdat meer mensen me wezen op deze geweldige motor ga ik er van uit dat hij errug duur is.
  Deze man had van noord Italie in twee dagen naar Zuid-Holland gereden.

  Like

 4. Ik zou ruilen omdat je nu toch geen zin heb, weinig kans dat dat gaat verbeteren, je zult eerder redenen vinden om juist te ruilen. Als je blijft twijfelen dan zou je direct een grote rit moeten gaan maken om jezelf te overtuigen en als dat niet gewerkt heeft alsnog wegdoen. Waarom iets van 8000 laten verstoffen als je voor 4000 wel plezier hebt.

  Like

 5. Onze. zoon is 26 jaar, en heeft toen ook nog zijn motorrijbewijs gehaald. Heeft een dure auto (Audi 6) dat is zijn passie. en anderhalf jaar geleden een huis gekocht, Dus geen geld voor ook nog een motor. Hij gaat een paar keer per jaar met vrienden een motor huren, voor een weekend. Is niet goedkoop (dat vind ik dan, zij zien dat natuurlijk anders ), maar zo kunnen ze toch af en toe motor rijde, en ze hebben er verder geen omkijken naar.. En ook nog eens een andere uitproberen. Is dat mss een optie?

  Like

 6. Mijn advies zou zijn verkopen en toch voor een toermotor gaan.
  Maar dat is zo als ik er naar kijk.

  Nu zit je niet lekker meer op je KTM en je twijfelt…
  (Omdat hij je al zoveel heeft gekost.)
  En een motor met een cilinder, ja je geeft het zelf al aan dat hij alles wat je monteert los trilt ….kapot gaat.

  Andere optie is om hem te stallen en dan ook alleen maar te gebruiken voor het terrein werk en een goede tweede motor aan te schaffen die aan je eisen voldoet.
  Dus een waardoor dat je ook niet te hard gaat.
  Ga kijken en testrijder, en pak dan wel diverse modellen.

  Sterkte.

  En hou ons natuurlijk op de hoogte.

  Like

 7. Gezien je plannen zou ik ook denken dat deze beter weg kan en dat er een iets comfortabelere motor voor terug kan komen.

  Ik ben dit jaar van een race motor (kawa) naar een naked gegaan (monster) voor iets meer comfort. Zo’n goede keuze. Motorrijden is heerlijk!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s