Besparen op energie

Sinds ruim een jaar wonen wij in ons huisje, een huurappartement in een complex van 10 jaar oud. Nu waren wij best wel benieuwd wat ons appartement iedere maand zou kosten aan energie. Dat was een flinke tegenvaller, want er werd elke maand € 125 geïncasseerd van onze bankrekening, vermoedelijk gebaseerd op het stookgedrag van onze vorige bewoner.

Gelukkig bleek een aantal maanden terug dat we toch wel een stuk zuiniger waren dan onze voorganger, want we kregen ruim € 800 terug! Ons nieuwe voorschot bij onze nieuwe energiemaatschappij is dan ook maar € 50,- geworden.

Toch willen we graag nog verder besparen op onze energiekosten. Deels gebeurt dat al automatisch, doordat mijn vriendin komende winter minder vaak thuis is dan afgelopen winter. Maar daarnaast nemen we ook nog de volgende maatregelen:

Koud douchen

Koud douchen. Sinds een aantal maanden probeer ik zo vaak mogelijk koud te douchen. Dit doe ik niet omdat het me een paar euro per jaar oplevert, maar wel omdat het goed voor m’n lichaam is en ik het zo beter onder controle kan houden. Dit is ook mede als voorbereiding op een bezoekje aan the Iceman (Wim Hof). Uiteindelijk is de besparing mooi meegenomen.

Korter douchen

Doordat ik koud douche, douche ik automatisch ook kouder. Al begint die kou te wennen, waardoor het soms al iets langer is. Daarnaast doucht m’n vriendin korter, al duurt dat vaak nog langer dan ik altijd deed. Maar goed, ik hoef dan bijv. ook niet m’n benen te scheren (goddank!)

Dekentjes op de bank

Als het koud is zetten we niet de verwarming hoger, maar nemen een dekentje om ons warm te houden. Of we trekken een extra trui aan. Dit geeft ook nog eens veel sneller warmte dan het hoger zetten van de verwarming!

Gordijnen dicht zodra het donker wordt

Dit is natuurlijk alleen van toepassing in de winter. Maar zodra het in de winter donker wordt doen we de gordijnen dicht, zodat de warmte beter binnen blijft en niet wegtrekt via het raam. De ramen zijn tenslotte de grootste koudevlakken.

Afwas opsparen tot 2 dagen

Ik zeg hier wel 2 dagen, maar soms hebben we er ook wel eens geen tijd voor en staat het er 3 dagen. Slecht, ik weet het, maar het gebeurt. In ieder geval, afwas opsparen scheelt gewoon tijd en warm water. Je hoeft maar 1 keer warm water te maken, in plaats van 2 keer.

Uitzetten van laptops ’s nachts

Wat we vaak nog wel deden was dat we onze laptops aan lieten staan ’s nachts. Daar letten we nu veel strakker op. We zetten ’s avonds onze laptop uit en laten deze niet meer nodeloos aan staan, dat scheelt jaarlijks toch al gauw weer 20 euro per laptop op onze energierekening. Want ’s nachts niet aan laten staan betekent ook dat hij overdag als we niet thuis zijn niet aan staat.

Het afgelopen jaar verbruikten wij 480 m3 gas en 1700 kWh aan elektriciteit. Dit jaar pogen we met deze maatregelen onder de 1500 kWh en onder de 350 m3 gas uit te komen. Hebben jullie nog tips voor ons?

Een gedachte over “Besparen op energie

  1. Bij ons is de verwarming op gas en die rekening daalt ook jaar na jaar, gewoon omdat we minder en minder de verwarming opzetten. Wij besparen ook energie door: niet te strijken (al is dat meer uit luiheid), overal ledlampen te plaatsen, te keren ipv te stofzuigen (al stofzuigen we soms nog wel), alle opladers na gebruik steeds uit het stopcontact te halen, geen droger gebruiken,…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s