Gescheiden rekeningen

Voor vaste lasten en variabele lasten. Sinds een aantal jaren heb ik een bankrekening bij KNAB (wel de gratis variant natuurlijk), omdat dat nodig was om daar een spaarrekening te openen. Daarnaast heb ik vanaf dat ik een klein kind was al een rekening bij de Rabobank, waar ik naar toe ging met m’n spaarpot en dan een klein cadeautje ontving 🙂 Leuke jeugdherinneringen waren dat.

Mijn bankrekening bij de Rabobank is de bankrekening waar mijn salaris op binnen komt en al m’n lasten vanaf gaan. De rekening bij de KNAB gebruikte ik dus eigenlijk alleen om door te storten naar de spaarrekening aldaar.

Alleen, doordat ik ook gebruik maak van het principe pay yourself first en nogal enthousiast en optimistisch ben, maakte ik wel eens (of stiekem nogal eens) te veel over naar mijn spaarrekening en kwam ik aan het einde van de maand geld tekort. Vervelend, wel een volle spaarrekening maar een lege betaalrekening als je bij de supermarkt staat. Is vast iedereen wel eens overkomen, maar als het elke maand gebeurt kijkt de caissière je toch wel een keer iets langer aan. Daar wilde ik dus van af.

Op een forum las ik toen over het principe van gescheiden rekeningen. Een voor de vaste lasten en een voor de variabele kosten.

Hoe werkt dit dan precies?

Stap 1

Open een extra bankrekening. Dit kun je doen bij dezelfde bank als waar je al zit, of bij een nieuwe bank waar het gratis kan (al weet ik niet of die er nog zijn). Als het geen geld kost om een nieuwe te openen bij je huidige bank, zou ik dat aanraden. In mijn geval kost het wel geld, dus besloot ik om de bankrekening bij die ik bij KNAB al had lopen te gebruiken. Helaas bieden ze het KNAB basis pakket niet meer aan, dus dit zou ik je niet aanraden, tenzij je er al gebruik van maakt.

Stap 2

Kies welke bankrekening je gaat gebruiken voor je variabele uitgaven en welke voor je vaste uitgaven.

Stap 3

Zet al je incasso’s om naar de bankrekening voor je vaste uitgaven. Als je de nieuwe bankrekening gaat gebruiken voor je variabele uitgaven, dan hoef je natuurlijk niets te doen. Omdat dit bij mij niet het geval was heb ik de incasso’s allemaal omgezet van de rekening bij de Rabo naar de KNAB. Dit was bij mij in een uurtje gedaan, verrassend snel. Bij 8 van de 10 bedrijven kun je zo op de website het rekeningnummer voor de automatische incasso wijzigen. Bij anderen moet je even mailen, maar ook daar wordt het zo doorgevoerd. Ik heb er voor gekozen om mijn salaris nog steeds binnen te laten komen op de ‘oude’ bankrekening. Vergeet niet ook periodieke overboekingen naar bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening om te zetten!

Stap 4

Stel een periodieke overboeking in, van de bankrekening waarop je salaris binnenkomt naar de rekening waar vandaan je de vaste uitgaven betaalt. Zorg dat dit altijd het bedrag is van alle vaste uitgaven in een maand (plus nog een beetje beetje in mijn geval, voor de zekerheid ;)). Mijn vaste uitgaven iedere maand zijn € 917,-, dus ik heb ingesteld dat ik iedere maand € 950 over maak. Zo is er altijd voldoende saldo. Mocht er teveel op de rekening komen te staan dan room ik het tzt wel weer af.

Stap 5

Die is er niet, je bent nu klaar! Vergeet niet bij alle toekomstige incasso’s je nieuwe bankrekeningnummer in te voeren, anders kun je stap 3 nog een keer doen.

Ik hoop dat het zetten van deze stap mij veel meer overzicht gaat geven dan ik in het verleden had. Het saldo dat nu op mijn Rabobank rekening staat is voor mij nu altijd vrij beschikbaar om te doen wat ik er mee wil, ik hoef geen rekening te houden met afschrijvingen of iets dergelijks.

Hoe hebben jullie je betaalverkeer ingericht?

 

.

6 gedachten over “Gescheiden rekeningen

   1. We hebben het ook pas net 🙂
    Ik zal het je over een paar maanden laten weten.

    Like

 1. Mijn systeem is vooral gebaseerd op automatisch sparen; zodra mijn salaris binnen is, gaan mijn reserveringen, vooraf bedachte spaarbedrag (ongeveer 90% van wat er over is na lasten) en bijdrage aan de gezamenlijke rekening er direct vanaf. De rest is toereikend voor mijn persoonlijke rekeningen. Aan het einde van de maand schrijf ik het laatste over, als er nog wat over is. Als ik echt grote dingen wil kopen, moet ik dus eerst van een andere bank overboeken. Geeft me mooi wat bedenktijd 😉

  Like

 2. Ik doe dit al jaren en ben hier uiterst tevreden over! Onze salarissen komen op rekening nummer 1 (de gezamenlijke rekening voor bijv. boodschappen, uit eten etc.), vervolgens wordt een dag na het storten van het salaris een deel automatisch naar rekeningnummer 2 gestort voor de vaste lasten en een deel gaat automatisch naar de spaarrekening.Zo kun je altijd je vaste lasten betalen en heb je zicht op wat je kunt uitgeven.
  Sinds de komst van vriendlief stort ik iedere maand bovendien zakgeld van reknr. 1 naar een bankrekening van vriendlief én naar een bankrekening alleen van mezelf waardoor we een deel van het geld helemaal vrij te besteden hebben zonder te overleggen (dit was noodzakelijk omdat vriendlief een heel andere prioriteiten (motor, sporten, houtbewerken) in het leven heeft dan ikzelf (lezen, sauna en terrasje zitten)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s