Hoeveel is iets me waard?

Sinds ik echt gestart ben met besparen probeer ik bij alle uitgaven die ik doe, naast het bedenken of ik het wel echt nodig heb (dat doe ik vaak wel 3 of 4 keer), ook te bedenken hoeveel iets me waard is. En dan bedoel ik niet specifiek in euro’s, maar meer in uren. En dan nog specifieker in uren werken.

Een uur werken levert mij € 15,- netto op. € 2600,- / 172.33 uur (40 uur per week x 4,33 weken) = € 15,08. Om het makkelijk te houden dus € 15 euro.

 

Laat ik eens de aanschaf van een nieuwe electrische fiets als voorbeeld nemen. Omdat ik graag nog meer wil gaan fietsen dan ik nu doe, leek het mij wel handig om een electrische fiets te hebben. Een dergelijk apparaat scoor je op Marktplaats voor ongeveer € 500,-. Het stukje wat ik naar werk moet fietsen is 3,5 km.

Voor de aanschaf van deze electrische fiets, zou ik dus € 500 / € 15 = 33.33 uur moeten werken. Dat is 4 dagen werken, voor een fiets die ik zou gebruiken om naar mijn werk te fietsen (en mij kennende niet veel meer) terwijl ik nog een goede fiets heb. Dat vond ik dus de moeite niet waard en zo heb ik mijzelf er van overtuigd dat deze aanschaf niet nodig is. De gadgetfreak blijft toch een beetje in mij aanwezig, dus dat is soms best lastig! 🙂

Dit soort rekensommen maak ik continu en zorgen er voor dat ik veel bewuster afweeg of iets wel of niet de moeite waard is. Naast dat ik sommige dingen überhaupt niet koop omdat ze na 3 (of soms ook wel 4 keer ;)) afwegen eigenlijk niet nodig blijken te zijn.

 

Hoe bepalen jullie of je iets de moeite waard vindt om te kopen of niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s