Van 36 naar 40 uur, hoe bevalt me dat

Sinds afgelopen juni werk ik 40 uur per week, in plaats van 36 uur. In een eerder blog heb ik geschreven wat de overwegingen waren om dit wel of niet te doen. Nu wil ik hier graag op terug blikken en kijken wat er terecht is gekomen van de eerdere overwegingen.

Geschatte voordelen van destijds:

  • Ik ben niet meer verplicht om 9 uur op een dag te werken (al wordt daar heel gemakkelijk mee om gegaan als je je output maar levert)
  • Ik zou een bedrag extra krijgen per maand van € 185 euro netto
  • De extra uren die ik elke week toch wel maak, worden dan ook betaald

De voordelen die ik destijds noemde zijn allemaal uitgekomen, behalve dat ik niet meer verplicht ben 9 uur te werken. Alleen, ik werk vrijwel elke dag toch nog steeds wel 9 uur of meer, het aantal uren is eerder meer geworden dan minder. Dus de verplichting is weg, maar het aantal uren is eerder meer geworden. Juist omdat ik vaker aanwezig ben werk ik nog makkelijker een uurtje extra.

Ingeschatte nadelen van destijds:

  • Niet meer de vrijheid hebben om op vrijdag toch niet te komen
  • Nu heb ik vrijwel geen vakantiedagen nodig (ik heb er dit jaar nog geen 1 gebruikt) omdat ik alles op de vrijdagen plan. Dat zal straks anders zijn en ik heb maar 25 vrije dagen per jaar wanneer ik 40 uur per week zou werken.
  • Ik heb minder vrij(heid) om leuke dingen te kunnen gaan doen op momenten dat ik het wil.

De vrijheid om niet meer op vrijdag te komen weegt schijnbaar voor mij toch minder dan gedacht. Ik heb er nog geen moment over nagedacht om op vrijdag niet naar het werk te gaan. Dit komt vermoedelijk ook omdat ik in het verleden vaak wel werkte op vrijdag. En, doordat mijn vriendin nu ook meer werkt, heb ik ook niet meer de behoefte om overdag dan thuis te zijn. Dan zit ik namelijk maar in m’n eentje.

Mijn aantal vakantiedagen blijkt voor dit jaar nog ruim voldoende te zijn, ik verwacht er hier nog 15 van over te houden (ongeveer). Ook nog niet het nadeel wat ik destijds had verwacht, maar eigenlijk zouden we het hele volgende jaar af moeten wachten of dit echt een nadeel blijkt te zijn.

Minder vrijheid is wel een dingetje. Gelukkig heb ik flexibele werktijden en werk ik vaak over, daardoor krijg ik ook ruimte om een keer vrij te nemen als het nodig is.

Een nadeel wat ik destijds niet goed ingeschat heb is hoe snel je gewend raakt aan het extra geld. De verhoging van 185 netto iedere maand lijkt niet veel, maar terug moeten naar het lagere salaris zou mij denk ik toch wel pijn doen in m’n portemonnee, ondanks dat ik het geld niet nodig heb. Blijkbaar ben ik toch meer vrek dan ik dacht!

Al bij al denk ik dat ik destijds de juiste keuze heb gemaakt en kijk ik er tevreden op terug. Eind volgend jaar zal ik nog eens terugblikken op mijn keuze.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s