Mijn keuze voor een extra dividend ETF

Naast de beleggingen die ik doe in het Meesman Aandelen Wereldwijd indexfonds, was ik ook op zoek naar een passief inkomen generator inleg kan doen om zodoende op termijn een passief inkomen op te gaan bouwen wat uiteindelijk mijn uitgaven zal gaan overstijgen, zodat ik financieel onafhankelijk ben.

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar een passief inkomen leiden, waaronder:

  • Aandelen (dividend)
  • Vastgoed
  • Een eigen bedrijf waarbij een directeur is aangesteld om het bedrijf te leiden
  • Obligaties
  • Royalty’s uit muziek of een boek

Nu zie ik door mijn muzikale kwaliteiten royalty’s niet echt als een optie, en ook een boek schrijven zie ik op korte termijn ook nog niet gebeuren omdat ik daarvoor de schrijfkwaliteiten mis.

Ook vastgoed is op korte termijn nog niet een optie, zodra ik meer geld bij elkaar heb gespaard wordt het wel mogelijk in combinatie met een lening, maar op dit moment zijn mijn zakken daarvoor nog niet diep genoeg. Hoe ik in vastgoed wil stappen met een beperkt budget bespreek ik later een keer.

Het starten van een eigen bedrijf is voor mij zeker een optie, maar dat zal niet op korte termijn tot een stroom van passief inkomen leiden, hiervoor zal er eerst een flinke investering in (in ieder geval) tijd moeten worden gedaan, daarnaast ook in geld.

Daarom is investeren in obligaties en dividendaandelen voor mij de beste optie. Het zijn vrij eenvoudige opties, kosten niet veel tijd en zijn makkelijk toegankelijk voor eenieder.

Voor mij is de keuze gevallen op het investeren in dividend-aandelen, boven het investeren in obligaties. Dat heb ik gedaan met de volgende redenen:

  • Obligaties geven op dit moment een lage, of zelfs negatieve rente
  • Het risico van aandelen kan ik dragen. Ik ben nog maar 26, dus voor mij is het geen ramp als de beurs opeens inzakt. Het is juist een kans, om extra aandelen goedkoop bij te kopen.
  • Je krijgt een direct rendement uit de aandelen, ongeacht of de koersen stijgen of dalen. Omdat ik de aandelen eenmaal koop en niet van plan ben nog te verkopen, betekent dit dat ik onafhankelijk ben van de koersen maar krijg ik toch een vast dividend.
  • De volatiliteit van dividendaandelen is een stuk lager dan van gewone aandelen. In een markt met dalende koersen is een bedrijf wat een vast dividend uitkeert (en dus een vast rendement geeft) een stuk aantrekkelijker voor beleggers dan bedrijven die dit niet doen. Een soort van safe heaven principe.

Omdat ik niet de tijd heb op dit moment om iedere maand een bedrijf uit te zoeken waarin ik mijn geld wil investeren, dus een analyse uit te voeren op de resultaten, balans en waardering heb ik besloten dit in een ETF te stoppen, in juli voor het eerst.

De ETF die ik hierbij heb gekozen is de Vanguard High Dividend Yield ETF. Dit is een ETF met lage kosten, die met name in de Verenigde Staten en Europa in bedrijven belegt die al jaren op rij hun dividend verhogen.

3 gedachten over “Mijn keuze voor een extra dividend ETF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s