Persoonlijke winst-en-verliesrekening

Omdat ik nogal chaotisch ben en ik heb gemerkt dat ik voor m’n gevoel ontzettend veel geld uit gaf aan zaken die niet direct bijdroegen aan m’n levensgeluk, hou ik sinds januari van dit jaar in YNAB bij waar ik zoal m’n geld aan uit geef. Dit heb ik met terugwerkende kracht gedaan vanaf juli 2015, zodat ik al snel een beeld zou hebben over een heel jaar. In dit blogbericht vertel ik jullie wat meer over de posten waar mijn persoonlijke winst-en-verliesrekening uit bestaat. Een kijkje in de keuken van een ander is tenslotte altijd handig en misschien hebben jullie zelfs tips waarmee ik m’n uitgaven kan verlagen!

2016-05-30 22_57_35-YNAB

Zoals hierboven te zien is hou ik het lekker simpel. Ik heb m’n ontvangsten, ik heb m’n vaste uitgaven en ik heb m’n variabele uitgaven. Omdat ik graag per maand ook nog wil kunnen zien wat ik heb opgebouwd, heb ik er nog een extra kopje aan toegevoegd voor het opbouwen van vermogen. Hier hou ik alle bij en afboekingen bij voor de door mij verstrekte lening, de spaarrekening en de afschrijving van de aandelen.

Ontvangsten

De ontvangsten zijn bij mij opgedeeld in slechts twee verschillende mogelijkheden, namelijk salaris en overige inkomsten. Voor mij vallen onder overige inkomsten dingen als de teruggave van de belastingdienst, zorgtoeslag (welke ik deze maand ten onrechte heb gekregen), vergoeding voor vrijwilligerswerk en meer van dat soort zaken.

Vaste uitgaven

2016-05-30 23_09_32-YNAB vaste uitgaven

Op het hierboven genoemde screenshot is te zien wat mijn vaste uitgaven iedere maand zijn, gesorteerd op datum van afschrijving, zodat ik precies kan zien welk bedrag er wanneer af gaat. Zoals je ziet heb ik hier deze maand € 626 voor gebudgetteerd, waar dit normaal gesproken € 300 hoger ligt in verband met de hogere inleg voor de gezamenlijke rekening.

Ik zal de interessantste uitgavensoorten even doornemen;

Studieschuld

Hier betaal ik maandelijks slechts € 45 aan, tot ik mijn opleiding heb afgerond. Ik ben nu de laatste puntjes op de I aan het zetten, zodat ik verwacht dat deze binnenkort vrij kan vallen en me dit dus elke maand € 45 scheelt! Omdat dit nog een voorschot was voor de prestatiebeurs en ook binnenkort vrij zal vallen, neem ik deze studieschuld dus ook niet mee in mijn persoonlijke waarde.

Internet & telephone

Voor mijn werk bel ik erg veel. Daarom heb ik vorig jaar juni een abonnement genomen met een iPhone 6 er bij, onbeperkt bellen en veel GB’s. Inmiddels ben ik er wel achter dat dit ook prima kan met een telefoon van € 250 euro en ik niet per sé een dure iPhone nodig heb. Gelukkig krijg ik hiervoor wel een telefoonvergoeding van € 40, welke ik opneem onder de ontvangsten -> salaris.

Ik neem dit op onder mijn salaris, omdat wanneer ik ontslagen zou worden, ik nog steeds de vaste last van maandelijks € 55 heb.

Abonnementen

Dit is toch wel een van de posten die me het meeste zorgen baren. Hiervan weet ik wel dat het grootste deel bestaat uit mijn hobby, CrossFit. Hier betaal ik maandelijks ruim € 52,50 voor, maar gelukkig ben ik ook 3 tot 4 keer per week in de box te vinden waar ik mezelf even helemaal af kan beulen. Voor het andere deel bestaat dit uit een abonnement op het FD. Hiervan ben ik aan het denken of ik dit misschien niet op kan zeggen, al haal ik hier veel kennis uit wat ook weer helpt op mijn werk.

Auto & motor

Elke dag ga ik op de fiets naar mijn werk, hier maak ik dus geen kosten voor. Toch heb ik wel maandelijkse kosten van € 65 voor het bezit alleen al van de auto. Deze auto wordt echter vrijwel alleen maar door mijn vriendin gebruikt, voor haar werk. Met haar heb ik de afspraak dat ik de vaste lasten, dus de motorrijtuigenbelasting en de verzekering, betaal en dat zij alle overige kosten betaalt. In de weekends gebruik ik de auto soms om naar mijn ouders te gaan.

De motor is mijn andere grote hobby, al is die wat bekoeld op het moment. Dat is een verhaal waar ik later nog een keer een post aan ga wijden..

Variabele uitgaven

Actuals april

 

2016-05-31 00_06_24-YNAB variabel april1

Budget mei

2016-05-30 23_22_13-YNAB variabel

Budget juni

2016-05-31 00_05_10-YNAB variabel juni

Mijn variabele uitgaven wisselen nogal, dat is ook logisch natuurlijk want anders waren ze niet variabel ;).

Hierboven wordt het budget voor de maanden mei en juni getoond. Gemiddeld gezien lagen deze kosten vanaf juni 2015 op ruim € 1395 per maand, vakanties inbegrepen. Geen wonder dus dat ik geld tekort kwam.

April was een mooi voorbeeld van het feit dat ik het moeilijk vindt om mijn uitgaven in de hand te houden en te plannen. Ik had gedacht zo’n € 570 uit te geven, maar dat werd dus € 300 meer. Een van de plannen was om niet meer dan  € 100 aan uitgaan uit te geven, maar dat werd dus ruim 3,5x zo veel!! Ook accessoires voor mijn motor is een moeilijke voor mij, eigenlijk mijn guilty pleasure.

Om mijn doel van € 20.000 te behalen per eind december, zullen deze dus fors omlaag moeten en zal ik per maand niet meer dan € 500 aan mijn variabele uitgaven moeten uitgeven.

Voor de maand mei had ik deze gebudgetteerd op € 544, ik kan jullie helaas nu al wel vertellen dat ik dit niet heb gered, maar zal hier in m’n volgende post verder over uitweiden.

Ik ben heel erg benieuwd of jullie nog tips voor mij hebben om mijn variabele kosten omlaag te brengen! Mocht je nog vragen hebben over mijn uitgaven, reageer gerust.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s