40 uur gaan werken of niet?

Doordat ik mijn studie altijd naast mijn baan heb gedaan, heb ik altijd 4 dagen per week gewerkt. Bij de werkgever waar ik in 2014 in dienst kwam, heb ik destijds de afspraak gemaakt om 4 dagen van 9 uur te gaan werken.

Nu blijkt in de praktijk dat daar niet veel van terecht komt. Ik heb geen idee wat ik moet doen op de 5e dag en ga deze dag toch vaak werken. Ook werk ik vaak meer dan 9 uur op een dag, zo ben ik vaak ’s avonds laat nog bezig voor m’n werk. Dat doe ik niet omdat er zo’n hoge werkdruk is, maar omdat ik m’n werk super leuk vindt.

Ik vind m’n werk zo leuk omdat er een aantal dingen zijn die ik ook echt nodig heb in m’n werk:

  • Ik krijg ontzettend veel verantwoordelijkheid
  • Mijn ideeën en inbreng worden gewaardeerd
  • Ik kan mezelf ontwikkelen doordat ik zoveel verantwoordelijkheid krijg

Wat mij betreft heb ik dus de ideale baan. Alleen, ik krijg m’n overuren niet uitbetaald en werk in de praktijk dus vaker richting de 50 uur per week, dan richting de 36. Nu vind ik dat niet erg, maar toch zou het fijn zijn als ik in ieder geval een deel van de uren die ik wel maak, ook uitbetaald krijg. Dat zou dan betekenen dat ik mijn contract moet gaan opschroeven naar 40 uur per week.

Daar zitten voor mij de volgende voordelen aan:

  • Ik ben niet meer verplicht om 9 uur op een dag te werken (al wordt daar heel gemakkelijk mee om gegaan als je je output maar levert)
  • Ik zou een bedrag extra krijgen per maand van € 185 euro netto
  • De extra uren die ik elke week toch wel maak, worden dan ook betaald

De € 185 netto zou me ontzettend helpen bij het behalen van m’n doel van € 20.000 per 31 december!

Maar, er zitten ook een aantal nadelen aan die voor mij toch best wel zwaar wegen;

  • Niet meer de vrijheid hebben om op vrijdag toch niet te komen
  • Nu heb ik vrijwel geen vakantiedagen nodig (ik heb er dit jaar nog geen 1 gebruikt) omdat ik alles op de vrijdagen plan. Dat zal straks anders zijn en ik heb maar 25 vrije dagen per jaar wanneer ik 40 uur per week zou werken.
  • Ik heb minder vrij(heid) om leuke dingen te kunnen gaan doen op momenten dat ik het wil.

Met m’n manager / collega heb ik al wel overlegd hierover. Hij geeft aan het toe te juichen, maar snapt mijn bezwaren. Hij heeft al wel aangegeven dat ik het zou kunnen proberen en wanneer het me niet bevalt, in bijvoorbeeld januari nog weer te switchen.

Al met al zit ik er nog behoorlijk over in dubio. Het extra geld is lekker, maar is het ook het opgeven van een deel van mijn vrijheid waard? Hoe denken jullie hier over?

Een gedachte over “40 uur gaan werken of niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s